Skip to main content

ENGIE Cofely gebruikt Power BI om KPI’s op te volgen

“Wat me in het bijzonder is opgevallen, is de flexibiliteit bij Xylos.”

ENGIE Cofely, dochtermaatschappij van de Groep ENGIE, engageert zich om bij haar klant bepaalde doelstellingen te halen. Die doelstellingen zijn meetbare doelen of Key Performance Indicators (KPI’s) die in een Service Level Agreement (SLA) beschreven staan. Een gedetailleerde, correcte rapportering om alles op te volgen is dus een must. Om die op te stellen deed ENGIE Cofely een beroep op een Power BI-consultant van Xylos.

ENGIE Cofely is een leverancier van een grote speler in de luchtvaartsector. “Onze klant heeft ons de opdracht toevertrouwd om voor een professioneel beheer van de technische installaties in te staan. Neem bijvoorbeeld de boarding bridges: 98% van de tijd moeten die operationeel zijn. Dat is het SLA dat we moeten halen. Halen we een SLA niet, dan zijn er afspraken van toepassing die in de KPI’s beschreven staan. Op die manier kan onze klant op zijn manier een maximale dienstverlening aan zijn klanten, de luchtvaartmaatschappijen, garanderen,” zegt Daniël Verhaegen, Sector Manager bij ENGIE Cofely.

De KPI-rapportering is essentieel als controlemiddel voor de taken die de klant aan ENGIE Cofely heeft toevertrouwd. Om een professionele en periodieke rapportering te waarborgen, besloot ENGIE Cofely de ontwikkeling aan Xylos uit te besteden. “KPI’s in Power BI berekenen is complex,” zegt Daniël Verhaegen, “daarom haalden we Xylos erbij om de gegevens te verwerken en het rapport te ontwikkelen.”

“Het is de bedoeling dat we een zeker kwaliteitsniveau halen. Bij ENGIE Cofely dragen we kwaliteit sowieso hoog in het vaandel” zegt Verhaegen. “Om dat te waarborgen heeft de klant KPI’s vastgelegd. Die wil hij via de rapportering kunnen opvolgen. Een derde partij levert een deel van de data onafhankelijk aan.” Op basis van de cijfers van die derde partij, levert ENGIE Cofely volgens het nieuwe contract de rapportering aan. Het nieuwe contract is er een van lange termijn. Daarom was het nodig om een automatisch periodiek rapport te ontwikkelen met alle beschikbare data. We wilden een vlot leesbaar rapport met de mogelijkheid om bepaalde punten in detail uit te lichten en te verduidelijken.

Advies van trainingscentrum ENGIE Cofely

Daniël Verhaegen was aanvankelijk op zoek naar een Power BI-opleiding om inzicht te krijgen in hoe hij Power BI voor de rapportering kon inzetten. Daarom vroeg hij het opleidingscentrum van ENGIE Cofely om advies. Het centrum schoof Xylos als opleidingsexpert naar voren. Het bedrijf is vaste klant bij Xylos en is heel tevreden van zijn diensten.

Na de cursus Power BI besloot Verhaegen om Xylos in te schakelen voor verdere Power BI-consultancy. “Eerst heeft heel het kader een opleiding Power BI gevolgd om basiskennis op te doen,” zegt Verhaegen. “Maar het berekenen van de KPI’s is behoorlijk complex en bij Xylos weten ze waar ze het over hebben. De keuze om met hen verder te gaan was dus snel gemaakt.”

Professionele aanpak Xylos

“We zaten van in het begin al op dezelfde golflengte,” zegt Verhaegen. “Johan, de Power BI-consultant, heeft een professionele aanpak en beheerst de tool enorm goed. En hij werkt heel snel.” Hij werkte zelfs sneller dan dat de data konden worden aangeleverd. Wanneer die data er waren, kon een nieuwe Power BI-sessie ingepland worden. “Dat het altijd even je beurt afwachten is, is het enige minpuntje dat ik over de samenwerking kan aanhalen. Maar dat heb je natuurlijk als je met gegeerde profielen werkt.”

Inmiddels is de rapportering zo goed als af, op enkele schoonheidsfoutjes na. De eindklant is zeer tevreden, maar ook Verhaegen is in zijn nopjes. “De rapportering is contractueel verplicht, maar in onze dagelijkse werking halen ook wij er ons voordeel uit. Met kortere tussentijdse intervallen creëren we nu ons eigen rapport, zodat we tijdig kunnen bijsturen waar nodig.” Kortom, het is een win-winsituatie: de eindklant is tevreden omdat zijn infrastructuur goed draait, ENGIE Cofely is tevreden omdat het zijn KPI’s perfect kan monitoren.

1

tool, Power BI

2

partijen, klant en eindklant, halen hun voordeel uit de Power BI-rapportering

5

De opbouw van de rapportering nam 5 maanden in beslag

Flexibele ingesteldheid

“Wat me in het bijzonder is opgevallen, is de flexibiliteit bij Xylos,” zegt Verhaegen. “Iedereen was altijd bereid om mee na te denken over een oplossing. Van zodra je bijvoorbeeld iets aan Johan vroeg, zag je hem meteen op ideeën broeden. Hij heeft een heel positieve benadering van de problematiek. Hij dacht soms aan totaal andere dingen dan wij en was vaak al een stap verder in de database. Dat werkt heel inspirerend.”

“Ook de planning van Xylos is heel flexibel. Is er een probleem, dan zoeken ze altijd mee naar een oplossing. Ze zijn daar heel open in. Als klant is het aangenaam om een goede relatie met de leverancier te hebben. En dat hebben we bij Xylos.”

“Het berekenen van KPI’s is behoorlijk complex en bij Xylos weten ze waar ze het over hebben. De keuze om met hen verder te gaan was dus snel gemaakt.”

Daniël Verhaegen, Sector Manager ENGIE Cofely