Skip to main content

AXA verhoogt werkplezier met individuele coaching en nieuwe tools

“Xylos combineert inspiratie en praktijk.”

Midden 2017 besliste AXA België om met nieuwe digitale technologieën aan de slag te gaan. De bankverzekeraar organiseerde een reeks digital summer workshops over onder meer virtual reality, blockchain en social media. Die brachten het bedrijf terug tot de essentie. “Technologische veranderingen volgen elkaar snel op, maar soms is er ook nood aan een basis”, zegt Thalia, opleidingsmanager bij AXA. Digital summer werd digital wake-up. Daarom haalde het bedrijf Xylos erbij om de digitale basisvaardigheden bij te spijkeren.

AXA maakte eerst een analyse van het niveau en van de tools waarmee zijn mensen werken. Het bedrijf merkte dat de kantoormedewerkers toepassingen als OneNote nog niet of onvoldoende kenden. “Daarom legden we met Xylos eerst de focus op Office-trainingen”, zegt Thalia. “We wilden onze mensen zin geven om met die essentiële kantoortools aan de slag te gaan. Als je goed kan werken met een tool, werk je er ook graag mee.”

1.000 medewerkers digital ready

Xylos organiseerde dus geen deep dive maar een introductie: de medewerkers ontdekten allerlei tips & tricks over Microsoft Outlook en maakten kennis met OneNote, een  toepassing die sommigen onder hen niet kenden. Samen met Xylos organiseerde de opleidingsmanager tijdens zes maanden klassikale trainingen gecombineerd met individuele, digitale coaching. Zowel in Brussel als in Berchem. Een vierde van het personeel of ruim 1.000 medewerkers passeerden de revue.
Thalia: “We deden tegelijk ook een studie om eventuele vervolgtrajecten in te plannen. Daaruit bleek dat 30% nood had aan een specifieke sessie rond bijvoorbeeld Excel. Bijna alle persoonlijke vragen van medewerkers zijn opgelost door de Digital Coaches van Xylos. Toch beslisten we om tijdens de zomer een nieuwe sessieronde te organiseren, ook omdat de feedback erg positief was.”

Tweede ronde: SharePoint Online

Van juni tot en met augustus kwam er een nieuwe reeks opleidingen over Microsoft SharePoint. “We zetten het intranet om naar een SharePoint-site in Office 365, dus moest iedereen er snel mee leren werken”, zegt Thalia. “AXA was eerder al overgeschakeld naar Office 365, maar kennis van SharePoint was tot dan geen noodzaak.”
Tijdens drie maanden leerde Xylos de medewerkers efficiënt werken in de cloud, gemakkelijker (samen)werken met Office 365 en documenten delen met collega’s. In de nieuwe sessies was er ook aandacht voor andere opties als Outlook Groups, Yammer en OneDrive voor persoonlijke documenten.
“Iedereen had er toegang toe”, zegt Thalia, “maar velen wisten het niet. We vaardigden dus richtlijnen uit zodat iedereen weet wat wanneer te gebruiken. Alles ging vroeger via e-mail, maar dat is een manier van samenwerken die niet aangepast is aan de omstandigheden. We proberen inefficiënt gebruik van e-mail dus de wereld uit te helpen. Xylos integreerde de richtlijnen dan ook in zijn trainingen.”

1000

een vierde van het personeel volgde een Office-training

6

maanden duurde de eerste training

30

vroeg een vervolgtraject

Xylos krikt vertrouwen op

“Xylos combineert inspiratie en praktijk”, vindt Thalia. “Het is door die eigen aanpak dat we initieel voor hen kozen. Ze wijzen niet op extra functies, maar op het nut en de meerwaarde van een toepassing. Ze leren je eerst aan waarvoor je die gebruikt, dan pas hoe je die gebruikt. Zo krijgen medewerkers ook zin om ermee te werken. Mensen hebben soms een beetje angst voor de moeilijkheidsgraad of de tijd, maar als ze merken dat ze de toepassing onder de knie krijgen, gaan ze er graag mee aan de slag. We zien dat mensen de digitale tools ook meer gebruiken en meer documenten delen. Zo winnen ze er vertrouwen mee. We overwegen om opnieuw individuele coaching te starten, deze keer rond productiviteit en time management.”

Voor die nieuwe coaching heeft de opleidingsmanager een korte marktstudie uitgevoerd. Opnieuw kwam Xylos er als beste uit. “De kwaliteit is op alle vlakken uitstekend: zowel de kennis van de trainers als de inhoud van de cursussen. Je krijgt ook gewoon een goede service. Ze beantwoorden al mijn vragen heel snel. En niet alleen wanneer ik nieuwe trainingen bestel, ook de trainers en de planners zijn zeer hulpvaardig.”

“De Xylos-trainers wijzen niet enkel op extra functies, maar in de eerste plaats op het nut en de meerwaarde van een toepassing. Zo krijgen medewerkers ook zin om ermee te werken.”

Thalia, opleidingsmanager bij AXA