Skip to main content

Eén van mijn favoriete functies in Excel is de XLOOKUP-functie (X.ZOEKEN). Deze werd enkele jaren geleden geïntroduceerd en biedt niet enkel een alternatief voor de VLOOKUP-functie maar ook voor de HLOOKUP-functie. XLOOKUP kan zelfs gebruikt worden ter vervanging van INDEX-MATCH en IFERROR-VLOOKUP.

Waarvoor dient de XLOOKUP functie nu ook alweer?

XLOOKUP is een krachtige functie waarmee je gegevens kunt zoeken en terugvinden in een tabel. In tegenstelling tot VLOOKUP en HLOOKUP, kan XLOOKUP-gegevens vinden die zich niet in de eerste kolom (of rij) van een tabel bevinden (voorbeeld 1). Het kan ook gegevens terugvinden op basis van meerdere criteria (voorbeeld 2).

Voorbeeld 1:

  • Stel dat we een lijst hebben met producten en hun prijzen (A1 tem D18), en we willen de prijzen (G2 tem G5) van de producten vinden (F2 tem. F5). Dit voorbeeld kan in tegenstelling tot VLOOKUP eenvoudig worden opgelost met XLOOKUP.

= XLOOKUP (F2; D1: D18; B1: B18)

In deze formule is Productnaam (F2) de waarde die we willen zoeken, D2: D18 is het bereik waarin we willen zoeken en B2: B18 is het bereik waarin we de prijs willen vinden. Dit zal de prijs van het product ophalen op basis van de productnaam.

Voorbeeld 2:

Een andere handige functie van XLOOKUP is dat het kan zoeken op basis van meerdere criteria (gebruik hiervoor het ‘&’ ampersand -teken). Bijvoorbeeld, als we een lijst hebben met klanten en hun bestellingen en we willen de datum vinden waarop een specifieke klant een specifiek product heeft besteld, kunnen we de volgende formule gebruiken:

= XLOOKUP ($G2&$H2; $D$2:$D$20&$B$2:$B$20; $C$2:$C$20; “wrong date or name”;0)

In deze formule zijn G2 en H2 de waarden die we willen zoeken (klantnaam en produkt), D2: D20 en C2: C20 zijn de bereiken waarin we willen zoeken (klantnaam en produkt), en C2: C20 is het bereik waarin we de datum willen vinden. Dit zal de datum van de bestelling van de klant voor het specifieke product ophalen.

Tip:
Merk op dat we in het vierde veld van de XLOOKUP een tekst kunnen specifiëren wanneer de gezochte waarde niet kan gevonden worden. Er staat nu “wrong product or name” terwijl er anders via VLOOKUP een foutmelding zou staan (NA). In de oude VLOOKUP, moesten we dan de extra functie IFERROR gaan nestelen. Via de XLOOKUP is dat dus eenvoudiger niet meer nodig.

XLOOKUP is dus een zeer nuttige nieuwe functie die het gemakkelijker maakt om gegevens te zoeken en te vinden in Excel. Met zijn veelzijdigheid is het zeker de moeite waard om het te leren gebruiken.

Meer weten over de XLOOKUP?  Bekijk dan zeker onze Excel opleiding: formules en functies.  Of doe een beroep op één van onze Excel experts!  Meer info via saleslearning@xylos.com.