Skip to main content
ExcelOffice

Waarom ik mijn cursus begin met de vulgreep

By november 21, 2013juni 3rd, 2022No Comments

TOAST

. Elke IT-trainer die bij ons aan de slag gaat, heeft binnen de kortste keren het acroniem in de vingers. Het vormt immers de rode draad in onze Xylos Training Methodologie, een houvast voor alle trainingen die we organiseren:

  • Thema: waarover gaat de ICT-opleiding?
  • Objectieven: wat zijn de doelstellingen voor de cursist?
  • Animatie: hoe gaat de opleiding praktisch verlopen?
  • Structuur: wat gaan we concreet behandelen?
  • Timing: hoe lang gaat de computeropleiding duren en wanneer is er pauze voorzien?

Dat TOAST-concept gebruiken we op verschillende momenten tijdens een opleiding: als algemene introductie en evengoed bij de aanvang van een nieuw hoofdstuk. Zo’n introductie duurt al gauw een kwartier of langer, omdat de deelnemers zich voorstellen, hun persoonlijke ervaring en vooral hun verwachtingen moeten kunnen aangeven. In de loop van de opleiding grijp ik regelmatig terug naar TOAST omdat het ervoor zorgt dat de deelnemers gefocust blijven en dat ze de materie sneller oppikken en langer onthouden. Zowel ik als trainer als de cursist heeft daar baat bij.

De T van Terminologie

TerminologieLaatst kwam ik samen met een collega tot de conclusie dat we onze TOAST nog kunnen optimaliseren, door het concept uit te breiden met een extra T van Terminologie: TOASTT. Meer en meer blijkt dat cursisten niet of onvoldoende vertrouwd zijn met basisbegrippen over kantoorsoftware (het lint of ribbon, de vulgreep of fill handle...). Bij computeropleidingen over relatief nieuwe software – ik denk aan SharePoint voor eindgebruikers – is uitleg over terminologie haast onmisbaar. Helaas wordt die nog niet overal gegeven. Maar als je in een professionele omgeving met kantoorsoftware werkt, is het toch een vereiste dat je kan benoemen waar je mee bezig bent?

Wanneer ik cursussen geef aan jongeren valt het ook daar op dat kennis over basisterminologie vaak ontbreekt. Als ik als trainer tijdens een Microsoft Office-opleiding steeds moet herhalen “dat zwarte blokje rechts onderaan de geselecteerde cel” in plaats van “vulgreep”, verlies ik meer tijd dan bij een snelle introductie tot de belangrijkste terminologie.

De extra T zorgt dat de Xylos-trainingsessies je helpen om je werkmethodes verder te optimaliseren. En je leert bovendien nog eens een woordje bij.

Tom Van ’t Veld is Senior IT-trainer bij Xylos

Tom Van 't Veld

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply