Skip to main content

De meeste PC-gebruikers zijn fan van de snippingtool om een afbeelding te nemen van het scherm.

Maar als je wil plakken in PowerPoint, Word, Outlook, OneNote of Excel, gebruik je beter de functie ‘Schermopname’ (Screenshot). Deze vind je in het lint in het tabblad ‘Invoegen’. Dan krijg je het eerst beschikbare venster, die je kan invoegen als volledige Printscreen. Heb je echter maar een stukje nodig, dan kies je onder de beschikbare vensters opnieuw voor ‘Schermopname’ (Screenclipping), waardoor je automatisch terugkeert naar je laatste actieve scherm. Je wacht even tot het scherm bleek wordt en dan selecteer je het stukje dat je wil. Zodra je de muis loslaat, plakt die de afbeelding automatisch in het programma waar je op de functie ‘Schermopname’ had geklikt.

Maken van een video in PowerPoint

Nu vind je in PowerPoint een variant op deze functie. Deze heet ook schermopname in de Nederlandstalige software (Screen recording in de Engelse) en vind je ook onder het tabblad ‘Invoegen’ (Insert).  Deze staat weliswaar niet bij de afbeeldingen, maar helemaal achteraan bij Media. Je zal ook zien dat er nu bij de afbeelding van de functie een videocamera staat in plaats van een fototoestel.  Het gaat hier dus om het maken van een filmpje in plaats van een foto.

Maar de werkwijze is eigenlijk hetzelfde. Zodra je deze aanklikt, gaat deze ook terug naar je laatste actieve scherm. Er zal ook een extra schermpje verschijnen met verschillende mogelijkheden.

Eerst kies je in het extra scherm ‘Gebied selecteren’, daarna selecteer je het gebied dat je wil filmen. In dit venster kan je ook kiezen of de audio ook moet opgenomen worden, als je bij het filmen uitleg wil geven. In dit geval zou ik ook kiezen om de laatste knop aan te laten staan namelijk ‘Aanwijzer opnemen’.  Zo kan men zien waar je met de muis naartoe gaat.

Oefen best eerst een paar keren de handelingen die je wilt tonen, voor je gaat opnemen. Zo kan je het vlot tonen tijdens de opname. Als je er klaar voor bent kies je voor ‘Opnemen’, er gaat afgeteld worden van 3 en er komt op hoe je kan stoppen met filmen. Dat kleine venster verdwijnt tijdens het filmen, maar verschijnt terug als je met de muisaanwijzer naar de bovenkant van je scherm gaat. Hier kan je dan op ‘Stoppen’ duwen. Je kan de opname ook stoppen met de sneltoetscombinatie: Windowsvlagje + Shift + Q.

Wanneer je gestopt bent met filmen, kan je terug naar PowerPoint, waar je opname nu klaar staat op je dia om te worden bekeken.

Met deze functionaliteit in PowerPoint kan je dus heel snel allerlei instructiefilmpjes maken. Veel plezier ermee, maar eerst goed oefenen 😊!

Leave a Reply