Skip to main content

Power BI werkt net als andere rapporteringstools het beste als je data in een sterschema zit. Dat betekent dat je feiten- en dimensietabellen hebt. Gewoonlijk is een van die dimensies de datumdimensie. Die dimensie kan je data op datumvelden filteren. Wanneer je verschillende datumvelden zoals OrderDate, DueDate en ShipDate in je feitentabel hebt, moet je met bepaalde zaken rekening houden.

Datumdimensie

Wanneer je vanuit een feitentabel een datamodel creëert, zal Power BI achter de schermen voor elk van de verschillende datumvelden een datumdimensie aanmaken. Die kan je helpen wanneer je een heel simpel model hebt. De verborgen datumtabel of -dimensie is echter gelimiteerd tot dag, maand, kwartaal en jaar. Daarom gebruiken we eerder een specifieke datumdimensie om aangepaste datumvelden te kunnen creëren.

Verschillende datumvelden gebruiken

Eens je de structuur van de datumdimensie hebt bepaald, leg je de link met de feitentabel. Nu komt het moeilijke deel: Power BI kan maar één enkele actieve link tussen twee tabellen leggen. Zoals eerder vermeld hebben we een alternatieve oplossing nodig om datumvelden met de feitentabel te linken.

Een alternatief zou kunnen zijn om de datumdimensie even vaak als er datumvelden zijn te dupliceren. Dat houdt echter in dat je verschillende slicers gebruikt om bijvoorbeeld een jaarbereik te selecteren, één voor elk veld. Bijgevolg is het niet echt een goede oplossing.

Dus zullen we een tweede, derde,… en daarom inactieve link tussen de datumdimensie en de feitentabel creëren. Je bepaalt de actieve link door naar het gebruik te kijken. Gewoonlijk kies je de link die het meest gebruikt wordt of de initiële “datestamp” (bijvoorbeeld OrderDate) in het proces.

Met die actieve en inactieve relaties moet je specifieke berekeningen uitvoeren om de resultaten van het “inactieve” datumperspectief weer te geven. Gebruik een formule als:

Measure =
CALCULATE (
[M_ActiveDate];
USERELATIONSHIP ( DIMDATE[Date]; FACTS[Date_inactiveRelation] )
)

We activeren de nodige link enkel tijdelijk voor en tijdens de uitvoering van de respectievelijke berekening.

Ziet er gemakkelijk uit, toch? Nee? Volg zeker onze Power BI-opleiding om een beter inzicht in datalinken in je Power BI-model te krijgen. Of onze Power BI-consultants staan altijd klaar om je te helpen met het optimaliseren van je rapportering.

 

Leave a Reply