Skip to main content

In de vorige blogpost hebben we gezien hoe we via de Vertipaq Analyzer konden analyseren hoeveel geheugen ons model nodig heeft. Dit geheugen is ook gelinkt aan de snelheid van de berekeningen en aan de snelheid om gegevens te vernieuwen.

In deze serie van blogposts bekijken we verschillende manieren om dit geheugen te beperken.

Verborgen datumtabellen

We vertrekken van hetzelfde bestand als in de vorige blogpost.  Een bestand van 7,3 MB met een gegevensmodel van ongeveer 20 MB.

Als je de bovenstaande screenshot bekijkt dan zie je een aantal tabellen met een vrij gelijkaardige naam. Al deze tabellen beginnen met LocalDateTable_.

Hoe komen deze tabellen in ons model terecht? Want in Power BI zie je ze niet staan; althans niet op het eerste zicht.

Voor elk datumveld creëert Power BI op de achtergrond een APARTE datumtabel, gebaseerd op de tabel DateTableTemplate_.  In de screenshot zien we dus dat er in ons model 4 datumvelden zijn. En dat klopt; er zijn 4 velden die een datum bevatten en die je kan openklappen zodat je de volledige datumhiërarchie kan zien:

Definieer je eigen datumtabel

In de meeste modellen zul je een eigen datumtabel creëren. De ingebouwde datumtabel is meestal niet voldoende:

  • Er ontbreken velden zoals weeknummer, semester, weekend…
  • Als je aan-en verkoop gegevens met elkaar wil vergelijken moeten ze een gemeenschappelijke datumtabel hebben en niet elk een afzonderlijke
  • In de automatische datumtabellen bestaat het 1e kwartaal altijd uit de maanden januari tem maart.

Deze blogpost gaat niet over hoe je een eigen datumtabel kan creëren. Dus we gaan ervan uit dat je in je model al een tabel hebt die dienst doet als datumtabel.

Definieer je tabel met datums als een datumtabel door deze te selecteren en te klikken op Modeling – Mark as date table.

Merk op dat Power BI zegt dat de ingebouwde datumtabellen van deze tabel zullen verwijderd worden. Als je op OK klikt zul je ook zien dat er achter dit veld geen datumtabel meer zit. Tevens is het icoontje ook veranderd waardoor je kan zien dat dit een datumtabel is.

Check nu het geheugengebruik van je model door in Excel op Data – Refresh All te klikken.

Zoals je kan zien is er 1 tabel minder en gaat het geheugen van 19,8MB naar 19,5MB.

Verborgen datumtabellen verwijderen

Maar dit kan beter.  Aangezien je zelf een datumtabel gedefinieerd hebt hoeft er op de achtergrond ook geen datumtabel gecreëerd te worden voor de andere datumvelden in het model.

Deze ‘verborgen’ datumtabellen kan je vermijden via:

  • Klik op File – Options and settings – Options
  • Klik onderaan bij Current File op Data Load
  • Zet het vinkje bij Auto Date/Time uit

Als je nu de gegevens in Excel vernieuwd zul je merken dat de achterliggende datumtabellen en de datumtemplate niet meer in het model zitten. De grootte is nu verkleind naar 18 MB.

 

Leave a Reply