Skip to main content

Bij de meeste visuals in Power BI bestaat de mogelijkheid om de kleur van waarde in een tabel, een grafiek of een andere visual dynamisch in te stellen via conditional formatting. 

Zo heb ik in onderstaande screenshot de percentages (die de groei tov het voorgaande jaar weergeven) gekleurd op basis van 4 regels:

Background color

Dit werkt perfect en dit is ook meestal de manier hoe de meeste personen een voorwaardelijke opmaak toepassen op een visual.
Maar onlangs werkte ik voor een klant aan project waarbij men op voorhand nog niet kon zeggen wat de definitieve kleuren waren. Men was zelf nog aan het analyseren hoeveel kleurgroepen er konden zijn en wat de grenzen van deze groepen zouden zijn.

Het te creëren rapport telde een groot aantal pagina’s met allerlei visuals, waarbij de meerderheid van die visuals dezelfde conditional formatting moest bevatten.  Omdat het vrij intensief zou zijn om voor elke visual de regels van die voorwaardelijke opmaak telkens te wijzigen hebben we het op een andere manier opgelost.

Onze oplossing: We creëren een measure die bepaalt welke kleur er gebruikt moet worden. Vervolgens stellen we de conditional formatting zo in dat de kleur bepaald wordt door de measure.  Indien we achteraf meer (of andere) kleuren nodig hebben hoeven we enkel onze measure aan te passen.

Als we dit zouden toepassen op bovenstaand voorbeeld, dan creëren we een nieuwe measure ‘Revenu (%YOY-Color)’ die er als volgt uitziet:

Revenue

De logica is als volgt:

  • We stockeren het percentage in een variabele genaamd __Percentage
  • Vervolgens doen we een aantal testen en we gebruiken de kleur van de test die als resultaat TRUE heeft.  Kleuren worden voorgesteld door hun hexadecimale code.
    Om deze code terug te vinden kan je gebruik maken van de standaard popup om een kleur te kiezen. Indien je de hexadecimale code wil kennen van een kleur op het scherm bestaan er allerlei tooltjes als: ColorPic, Instant Eyedropper, Eyedropper tool in PowerPoint…
Kleurpalet

Tenslotte dienen we de conditional formatting van de visual nog in te stellen zodat deze gebruik maakt van onze measure. Dat doe je door bij ‘Format Style’ te kiezen voor ‘Field value’.  In de keuzelijst ‘What field should we base this on?’ selecteer je de pas gecreëerde measure.  Je kan enkel measures selecteren die een tekst als resultaat geven.  Vandaar dat het onmogelijk is om de meeste andere measures te selecteren.

Background color rev

Je kan later de measure eenvoudig updaten door:

  • extra condities toe te voegen
  • andere kleuren te gebruiken

Het resultaat is dat alle visuals in het rapport die gebruik maken van deze measure automatisch bijgewerkt zullen worden.

Rev 2

Nog meer tips om je werk in Power BI te vergemakkelijken?  Die krijg je via onze Power BI opleidingen en van onze Power BI experts!  Vraag een vrijblijvende offerte voor jouw Power BI ondersteuning via saleslearning@xylos.com