Skip to main content

Power BI biedt je een pak prachtige visuals om al je data netjes voor te stellen, maar dat leidt soms tot keuzestress: het wordt soms moeilijk kiezen welke visual je nu net nodig hebt.

In deze blogpost heb ik het over de map visuals. Ondertussen hebben we er al 4 (vijf als je de ArcGIS meetelt):

  • Map
  • Filled Map
  • Shape Map
  • Azure Map

Mogelijk heb je de laatste twee nog niet terug gevonden in jouw Power BI desktop omgeving. Deze zie je namelijk enkel wanneer je de Preview features aanzet in Power BI. Ga hiervoor naar File → Options and Settings → Options→ Preview Features. Deze features zijn nog in ontwikkeling dus worden niet standaard getoond, maar zijn op zich wel bruikbaar.

Zet hier de Shape Map visual & Azure Map visual aan als je deze wilt uitproberen.

Met de Map visual kan je gemakkelijk bubbels tonen, waar de grootte van de bubbels bijvoorbeeld staat voor de winst die je gemaakt hebt. Daartegenover heb je de Filled Map. Die toont duidelijk aan waar een gebied ligt en via de kleur kan je ook nog extra context geven.

Voorbeeld Map visual

Voorbeeld Filled Map

Ik heb lang met enkel deze twee gewerkt en stond regelmatig voor wat obstakels.
Zo is het bijvoorbeeld lastig om de bubbels bij de Map visual correct voor te stellen als je met kleine getallen werkt. Ik zag amper een verschil tussen een bel met een waarde van 0.5 en een bel met een waarde van 1 ook al is deze waarde twee keer zo groot.

Voor specifieke klantvragen, heb ik ook al vaak mijn eigen kaarten willen toevoegen in Power BI, bijvoorbeeld van kaarten met pijpleidingen.

Als je dergelijke problemen ook al bent tegengekomen, dan zal je blij zijn om te horen dat Azure Map deze obstakels uit de weg ruimt.

Mijn bubbel probleem was al snel opgelost door een tal van instellingen waar je de groei van de bubbels tot in de fijne details kan aanpassen. Je kan zelfs via de website cubic-bezier je eigen groei instellingen opmaken en overbrengen naar Power BI.

Verder ben ik er ook zeer snel in geslaagd om een laag op mijn kaart toe te voegen.  In het voorbeeld zie je de straten in Gent waar je verplicht een mondmasker moet dragen.

Je kan zelfs een Traffic layer aanzetten dat incidenten, werken en verkeer weergeeft op de routes.

Je kan je data overbrengen via Bubbels, Kolommen, Cilinders of zelfs een mix van de 2 (Bubbels & Kolommen/Cilinders).

Deze Azure Map visual is voor mij veruit de winnaar, echter moet ik er één nadeel over melden… Je kan enkel met Latitude en Longitude werken in plaats van het Location veld (Land, Provincie, Stad,…).Tot slot heb je nog allerlei toffe instellingen in verband met de 3D features:

  • Laat de bubbels groter worden wanneer je inzoomt, of laat ze bij de oorspronkelijke grootte blijven.
  • Toon de kolommen achter of voor de namen van de steden. Of zelfs achter de lijnen van de straten.
  • Kies hoe gekanteld de wereldkaart is en hoe je ze toont (eenmalig of herhalend bij een breed scherm).

Natuurlijk hebben we de coördinaten van onze steden in ons datamodel niet altijd present. Deze kan je echter via Power Query (redelijk) makkelijk laten opvullen. Hier zijn verschillende manieren voor, zou je dit graag in een volgende blogpost willen zien? Laat het ons zeker weten in de reacties!

Was je al langer op zoek naar een andere map visual? Probeer dan zeker de Azure Map visual.

Ben je op zoek naar een Power BI opleiding, bekijk dan zeker ons aanbod bij de Xylos opleidingen.

Leave a Reply