Skip to main content

Als trainer heb je de omgeving waarin je lesgeeft niet altijd in de hand. Zo is het mogelijk dat de kwaliteit van de beamer zo slecht is dat de cursisten het scherm maar moeilijk kunnen lezen. Of de zon schijnt binnen en verhindert zo een goed zicht omdat de rolluiken kapot of er gewoonweg niet zijn. Bij sommige functies in Excel is het nochtans belangrijk dat je duidelijk het verschil tussen een punt en puntkomma, of tussen een rond of een vierkant haakje en een accolade ziet. Zo kan je bijvoorbeeld in Power Query in Excel de volgende formule moeten ingeven:

= {Number.From(dates[Date]{0})..Number.From(dates[Date]{1})}

Als die formule niet duidelijk geprojecteerd wordt, is hij heel lastig om in te geven. Zeker als je weet dat hij ook nog eens hoofdlettergevoelig is.

Daarom heeft Microsoft een tooltje voorzien dat onmisbaar is voor elke trainer: ZoomIt. Met ZoomIt kan je op je scherm inzoomen, aantekeningen maken en/of tekst toevoegen. Ideaal om wat belangrijk is te benadrukken.

Hoe installeer je ZoomIt?

Je kan ZoomIt hier gratis downloaden.  Het is een piepklein bestand van 300KB dat geen installatie nodig heeft. Je moet het enkel downloaden en unzippen. Dus ook al heb je geen rechten om iets te op je pc installeren, je kan ZoomIt toch gebruiken. Het bevat eigenlijk maar één bestand (naast het license agreement) en dat is Zoomit.exe. Dubbelklik op dat bestand en je krijgt het hoofdvenster te zien:

De belangrijkste instelling hier is Zoom Toggle. Door die sneltoets kan je snel inzoomen. Door op ESC te duwen sluit je het ingezoomde venster terug af.

Bekijk zeker ook eens de andere tabbladen want zij leggen uit hoe je:

  • tekst kan ingeven;
  • kleuren kan kiezen;
  • lijnen, rechthoeken of pijlen kan tekenen;
  • het ingezoomde scherm kan opslaan als afbeelding, inclusief aantekeningen;

Aangezien ik bijna dagelijks zaken moet demonstreren of uitleggen heb ik natuurlijk de optie Run ZoomIt when Windows starts aangevinkt. Zo kan ik altijd direct met de tool aan de slag.

Wil je nog meer tips te weten komen? Volg dan zeker één van onze open opleidingen.

 

Leave a Reply