Skip to main content
ExcelOffice

Microsoft Excel: Ingave van datums beperken tot weekends

By juni 21, 2016juni 3rd, 2022No Comments

De ‘Data validation’-functionaliteit in Excel is bij de meesten wel gekend. Het beperkt de ingave tot een specifieke voorwaarde. Bijvoorbeeld: de gebruiker kan/mag enkel een waarde tussen 10 en 20 ingeven; de gebruiker kan/mag enkel een datum uit het verleden ingeven.

Maar wat als je de ingave wilt beperken tot een voorwaarde die niet in de lijst aanwezig is? Wat als je de ingave wilt beperken tot datums die in een weekend vallen?

Wanneer je het ‘Data Validation’ venster opent kan je de optie ‘Date’ selecteren, maar je kan enkel criteria zoals ‘Between/Tussen’, ‘Less than/Minder dan’, ‘Equal to/Is gelijk aan’,… kiezen.

Excel Data Validation Settings

Excel Data Validation Settings

Met volgende stappen pas je deze voorwaarde toe:

  • Selecteer de reeks cellen waarop je deze voorwaarde wilt toepassen. Ik heb hier het gebied B2:B10 geselecteerd en B2 is mijn actieve cel.
Excel Select your cells

Excel Select your cells

  • Select ‘Data’ – ‘Data Validation’
  • Pas de instellingen aan zoals op de volgende screenshot:
Excel Data Validation Modify your settings

Excel Data Validation Modify your settings

We gebruiken de functie ‘WEEKDAY’ om de weekdag te berekenen. De tweede voorwaarde van de WEEKDAY-functie (nummer 2) geeft aan dat maandag de eerste dag van de week is. Dus, het resultaat van de WEEKDAY-functie moet een nummer zijn, groter dan 5.

  • Resultaat:
Excel Data Validation Restriction to weekends Result

Excel Data Validation Restriction to weekends Result

 

Wil je nog meer tips, dan ben je altijd welkom in één van de Excel-opleidingen in Xylos AntwerpenXylos Brussel of bij jou op kantoor.

 

 

Leave a Reply