Skip to main content

Bij het aanmaken van rapporten in Power BI beschik je over een groot assortiment van visuals. Ze laten je toe om data vanuit verschillende perspectieven te analyseren. Daarbij zijn ook verschillende technieken beschikbaar om extra informatie te verkrijgen. Denk maar aan drill-down, drill-through alsook de interactiviteit tussen de verschillende visuals.

Wat kan je doen met de standaard tooltips?

Standaard krijg je een “tooltip” pop-up als je een bepaalde waarde in een visual aanduidt. Deze tooltip geeft je dan de detail informatie van het geselecteerde element. Dat is wel beperkt tot de data die in de visual zelf gebruikt is. Met andere woorden: als je omzet en provincie in je grafiek gebruikt, zul je die data standaard te zien krijgen.

Wens je extra informatie toe te voegen? Dan is dat mogelijk via het tooltip veld in het configuratie-paneel van de visual. Je kan dus extra velden toevoegen naar wens.

Maak zelf een tooltip met de Custom tooltips

Mag het net iets meer zijn? Dan kan je ook zelf een tooltip maken.

Daarvoor moet je een extra pagina aanmaken en die configureren als tooltip type. Dan kan je zelf bepalen hoe de tooltip er zal uitzien, hoe groot die moet of mag zijn, en welke elementen zichtbaar zijn.

Een typisch voorbeeld is een map visual waar je gebruik maakt van latitude en longitude voor de plaatsbepaling. Indien je de standaard tooltip gebruikt, ga je als eerste elementen de latitude en longitude krijgen en kan je daarna bijvoorbeeld de plaatsnaam, provincie of het land toevoegen. De coördinaten blijven bovenaan in de tooltip verschijnen.

Door het maken van een custom tooltip, heb je zelf controle over wat er getoond wordt en hoe. Zoals in het voorbeeld hieronder, kan je naast de geografische gegevens en resultaten ook een grafiek toevoegen die je per regio extra informatie geeft.

Let wel: bij het aanmaken van custom tooltips is het aangewezen de grootte van de tooltip toch enigszins te beperken. Als je met de cursor over je rapport pagina beweegt, kan het overweldigend zijn als er overal grote pop-ups verschijnen.

Het is dus ook belangrijk bij het gebruik van custom tooltips om de gebruikerservaring grondig te testen en indien nodig bij te sturen.

Leer meer over de visuele aspecten en de interactiemogelijkheden van Power BI tijdens onze Power BI-opleidingen.

Leave a Reply