Skip to main content

In de meeste organisaties worden Power BI rapporten en ook rapporten op andere BI platformen doorgaans ontwikkeld door specialisten, in overleg met de opdrachtgever. Die rapporten voldoen dan zeker aan de meeste verwachtingen, maar in sommige situaties hebben gebruikers de nood of behoefte om data op een andere manier te presenteren. Soms willen ze een extra invalshoek weergeven van wat toevallig niet in het rapport werd opgenomen.

Vaak is die nood ook slechts tijdelijk en is een aanpassing van het bestaande rapport niet nodig.

Daarom is er sinds kort ook de mogelijkheid om gebruikers zelf aanpassingen aan de weergave van visuals te laten maken. Die optie heet “Personalize Visuals”. De voorganger van die optie,: “Decomposition Tree”, had enkele gelijkaardige kenmerken. Ik licht beide opties toe in deze blogpost.

Decomposition Tree

Deze visual is intussen ongeveer een jaar beschikbaar en was de eerste aanzet om gebruikers vrijheid te geven zelf de weergave van de data aan te passen.

Met “Decomposition Tree” Visual splits je een bepaalde waarde, of “measure”, op via de beschikbare dimensievelden. Denk maar aan velden als: jaar, periode, klant, leverancier, product en regio.

Resultaat? een weergave zoals hieronder waar je dus links het resultaat hebt dat verder wordt opgesplitst op basis van de verschillende dimensievelden bovenaan de visual.

Die dimensievelden hebben een slotje als attribuut. Sluit de rapportontwikkelaar een dimensieveld? Dan is dat veld ook effectief versleuteld en kan de gebruiker nadien geen aanpassingen meer doen.

Blijven de slotjes open? Dan biedt de ontwikkelaar de gebruiker de mogelijkheid om die velden stuk voor stuk weg te halen en/of opnieuw weer te geven in een andere volgorde. De gebruiker kan dus via de “+”-tekens rechts van de resultaten in de laatste kolom extra dimensie velden toevoegen en via de “x”-tekens naast elke dimensie een kolom weglaten.

Personalize Visuals

Kort na het lanceren van de “Decomposition Tree” kondigde Microsoft aan nog een stap verder te gaan wat betreft het personaliseren van Power BI rapporten. Nu kunnen gebruikers zelf de verschillende visuals in hun rapport aanpassen. Meer specifiek kan je als gebruiker kiezen om een andere visual te gebruiken én kan je extra velden uit het datamodel toevoegen aan de visual.

Weliswaar is dat een functionaliteit die door de rapportontwikkelaar specifiek geactiveerd moet worden, rapport per rapport.

Hiervoor moet je in Power BI Desktop de opties op rapport niveau openen. En daar dus Personalize Visuals aanvinken.

Zodra dit geactiveerd is krijgt de gebruiker een extra icoon te zien bij elk van de beschikbare visuals.

Via dat icoon krijg je toegang tot een configuratiepaneel waarop je een ander type visual kan selecteren of waarmee je extra velden kan toevoegen uit het onderliggende data model.

Op die manier krijgt de gebruiker de mogelijkheid een rapport aan te passen. Opmerking: deze wijzigingen worden niet opgeslagen, en dus ongedaan gemaakt bij het verlaten van het rapport. Wil je dit toch behouden? Dan moet je dit als een Personal Bookmark opslaan.

Meer leren over Power BI en het Power platform?

Onze Xylos trainers volgen elke evolutie op de voet. Op donderdag 21 oktober organiseert Xylos de Power Day: een leervolle dag vol tips over de verschillende Power applicaties. Interesse? Surf dan naar https://learning.xylos.com/nl/power-day voor meer info en inschrijvingen.

Leave a Reply