Skip to main content

Data overzichtelijk in een Excelbestand voorstellen, dat doe je met grafieken. Het oogt net wat professioneler in een presentatie én geeft je meer inzicht in de gegevens. In deze blogpost leer ik je alvast enkele basics. Wil je een echte pro in Excel worden? Neem dan deel aan onze open opleidingen!

Creëer een grafiek

Zorg dat je in één van de cellen staat die je in een grafiek wil omzetten. Ga naar het tabblad ‘Invoegen’ en klik op ‘Aanbevolen grafieken’. Kies nu een grafiek die volgens Excel van pas komt.

Wil je liever zelf een type grafiek (staaf-, cirkel- of lijndiagram bijvoorbeeld) kiezen? Druk dan in hetzelfde tabblad op de kleinere buttons naast ‘Aanbevolen grafieken’. Klik op OK en je grafiek wordt automatisch aan je Excelbestand toegevoegd.

Pas de grafiekelementen aan

Nu je de grafiek hebt aangemaakt, kan je die verslepen, vergroten of verkleinen. Het is ook mogelijk om de verschillende onderdelen te wijzigen zoals je wil.

Wanneer je de grafiek selecteert, verschijnt bovenaan het tabblad ‘Hulpmiddelen voor grafieken’. Nu pas je de opmaak, de indeling en het ontwerp aan. Een titel boven het cirkeldiagram? De waarden in de balken zelf of eronder? Een legende ernaast? Je kan echt elk detail aanpassen.

Zet geografische regio’s op de kaart

Hebben de gegevens in je Excelbestand met landen, streken, postcodes, steden, enzovoort te maken? Die stel je mooi op een kaart voor. Selecteer de data die met geografische locaties te maken hebben en klik onder het tabblad ‘Invoegen’ op ‘Kaarten’.

Je krijgt direct een kaart te zien met ingekleurde vlakken naargelang de hoogte van de waarde in kwestie. Zet de kleuren met het plus- en pentekentje rechtsboven volledig naar je hand.

Succes!

Misschien onthoud je onze tips nog beter tijdens een ICT-opleiding. Bekijk ons aanbod en schrijf je in!

 

Leave a Reply