Skip to main content

Er zijn in Excel verschillende functies die de tekst die uit verschillende cellen samenbrengen tot 1 grote tekst: de zogenaamde tekstconcatenatie. In onderstaande voorbeelden gaan we steeds uit van een tabel die de volgende kolommen bevat: Straat, Nummer, Postcode en Stad.

&-Operator

Het ampersand-teken is waarschijnlijk de meest gebruikte manier om dit te doen.  Dit werkt prima voor enkele cellen en het houdt de formule vrij beknopt.

=[@Straat] & ” ” & [@Nummer] & ” ” & [@Postcode] & ” ” & [@Stad]

De functie CONCATENATE

Veel personen die de &-operator niet kennen maken gebruik van deze functie.  Bij het ingeven van deze functie zal je merken dat er een oranje uitroepteken staat bij deze functie. Dit betekent dat deze functie eigenlijk al een beetje ‘verouderd’ is en dat er ondertussen betere alternatieven zijn.  Maar anderzijds doet deze functie nog steeds wat ze moet doen:

=CONCATENATE([@Straat];” “;[@Nummer];” “;[@Postcode];” “;[@Stad])

De functie CONCAT

Deze functie plaatst ook de inhoud van verschillende cellen achter elkaar, maar in tegenstelling tot de vorige opties kan je hier de verschillende cellen samen selecteren.  Bij de vorige opties moest je elke cel apart selecteren.

Het nadeel van deze functie is dat je niet kan ingeven of de verschillende waarden van elkaar moeten gescheiden worden door één of meerdere karakters.

De functie TEXTJOIN

Deze functie bestaat nog niet zo lang in Excel, maar het is wel een heel nuttige functie. Ze combineert de voordelen van de functie Concat (een bereik van cellen selecteren) met het voordeel van de &-operator en de functie concatenate (de optie om een scheidingsteken toe te voegen).

Deze functie heeft ook het voordeel dat ze lege cellen kan vermijden.  Stel dat er in de data rijen zouden zijn waarbij het nummer en de postcode soms blanco zijn. Via de andere opties zul je andere functies nodig hebben om niet te eindigen met verschillende spaties achter elkaar. (Vb: Trim, If …)
Via de functie TEXTJOIN kan je zelf beslissen of je deze blanco’s wil negeren of niet. Als je niets ingeeft worden ze standaard genegeerd.

Zin om je verder te verdiepen in Excel functies?  Schrijf je dan zeker in voor één van onze Excel opleidingen.

Leave a Reply