Skip to main content

Ping! Een nieuwe vraag arriveert in onze Digital Coach mailbox bij Proximus. Een teamleader vraagt me om een sessie over Microsoft Teams te geven. Via een interactieve opleiding wil hij zijn ploeg leren hoe ze efficiënter kunnen samenwerken door alle documenten en communicatie te organiseren vanuit één platform. Echt iets voor een applicatie zoals Teams!  En ook helemaal iets voor ons team van Digital Coaches want dat is wat we dagelijks doen: de medewerkers van onze klanten op weg helpen met nieuwe applicaties.

Tijdens de sessie merk ik op dat één van de deelnemers Marian bijzonder enthousiast is. Pas op het einde van sessie meldt hij dat hij blind is en eigenlijk niets heeft gezien van het scherm dat ik tijdens de Teams meeting deelde. Maar de applicatie lijkt hem bijzonder interessant en hij bedankt me voor de sessie.

Een week later migreert Proximus van Skype for Business naar Teams waardoor Marian van de ene dag op de andere blind moet ontdekken hoe hij een collega zou kunnen opbellen. ‘I feel like I have been thrown into the deep and trying to keep my head above water in order to breathe’, schrijft hij me in een mailtje. “Kan de Digital Coach me helpen mijn weg te vinden in de applicatie en samen met mij onderzoeken hoe de veelbelovende app ook voor mij nuttig kan zijn? Oh ja, en kunnen we dat remote doen? Je weet wel: C-19!” Een remote sessie Teams voor blinden dus, dat is ook een first-timer! 😉

Ik doe wat wij als Digital Coaches altijd doen: ik begin met de tijd te nemen om te luisteren naar zijn verhaal. Een uur lang laat ik hem vertellen over zijn manier van werken. Ik probeerde me ondertussen te verplaatsen in zijn wereld en te kijken met de ogen van een blinde. Hij leent me zijn blik op de wereld, ik leen hem mijn kennis. Aangezien Marian een standaard Windows 10 laptop met standaard toetsenbord gebruikt, blijkt dat hij het meest gebaat is met een aantal sneltoetsen. Bovendien draait er op zijn laptop een applicatie die hem aan de hand van een computerstem kan vertellen waar zijn cursor staat. Hij deelt zijn scherminhoud met me en vertelt wat de computerstem hem zegt, zodat ik hem op mijn beurt kan tonen hoe hij zijn weg kan vinden in Teams. We ontdekken samen dat de zoekbalk van Teams voor een blind persoon een werkelijke goudmijn is. Een persoon met volledig of gedeeltelijk zicht, zal zich bedienen van de icoontjes van de grafische gebruikersinterface van de applicatie. Voor een blinde blijkt het echter veel gemakkelijker om via het toetsenbord naar de zoekbalk te navigeren en dankzij de verschillende commando’s zoals /Call en /Chat snel een call of chat te starten. Dankzij deze handige commando’s wordt de applicatie plots veel bruikbaarder voor Marian. Ik vertel hem ondertussen ook nog over het concept, de structuur en de onderdelen van Teams. Zijn enthousiasme neemt toe en ik zie een glimlach verschijnen: “I’m swimming”, klinkt het!

Omdat dit geen alledaagse vraag betreft, spreek ik ook mijn netwerk van collega’s bij Xylos aan en meteen zijn er een paar collega-trainers en -coaches die extra tips delen. Een collega stuurt me een lijstje met handige shortcuts door. Die mail ik ook nog door naar Marian, zodat hij die op zijn eigen tempo kan instuderen en kan onderzoeken hoe hij nog efficiënter kan werken.

Ping! Een nieuw mailtje in onze mailbox… “When I said you’re splendid, it was an understatement… You are FABULOUS!”, staat er. Er tovert zich spontaan een brede glimlach op mijn gezicht… Het is heerlijk om als Digital Coach dagelijks het verschil te kunnen maken! User Adoption, het start met luisteren naar de man of vrouw achter de knoppen.

Wil je meer weten over de Digital Coach aanpak bij Xylos? Contacteer ons dan via saleslearning@xylos.com of +32 2 264 13 20 voor een vrijblijvend gesprek.

 

Leave a Reply