Skip to main content

Productiviteit anno 2022: dat is 50% ingesteldheid, 50% vakkundigheid en 100% software-behendigheid. Vreemde optelsom? Niet als je mikt op 200% doeltreffendheid. Dat attitude en bekwaamheid van je verkopers en klantendienstmedewerkers goed zitten, daar heb je jezelf als manager ongetwijfeld al van verzekerd.

Maar hoe vaardig zijn je medewerkers met Sales Cloud en Service Cloud?
Ondersteun je hen genoeg om de verkoopcijfers en klanttevredenheid te maximaliseren?

Is de standaard ondersteuning voldoende?

SalesForce biedt met Trailhead een knap leerplatform. De beschikbare e-learnings vormen een prima basis om de standaardconfiguratie van Salesforce onder de knie te krijgen.

Maar werkt jouw organisatie wel met die configuratie? De kracht van Salesforce is dat het platform een oplossing op maat van organisaties vormt. Het uitgangspunt is daarbij niet de software, maar de taken en verantwoordelijkheden van elke gebruiker. Dat verlies je beter niet uit het oog wanneer je je mensen opleidt en ondersteunt. Anders zou je investering wel eens heel onrendabel kunnen blijken.

Je medewerkers het maximum uit Salesforce laten halen, dat pakken we bij Xylos aan in drie stappen:

Stap 1: Een leer-/adoptiestrategie op maat

Die begint bij het identificeren en doorgronden van de verschillende doelgroepen in je organisatie. Dat betekent ook: weten welke applicaties ze gebruiken op het Salesforce-platform en wat het management van deze mensen verlangt.

Bij Xylos spitsen we leerstrategieën steeds toe op één doel: gebruikers gewenst gedrag laten aannemen of ‘adopteren’. We noemen het daarom een “adoptiestrategie”.

En niet te vergeten: meten is weten. Door duidelijk te bepalen hoe we progressie (of eventueel gebrek aan progressie) zichtbaar maken, is het mogelijk om tijdens het leertraject de ondersteuning bij te sturen.

Stap 2: Ondersteuning op maat

Waaruit bestaat zo een leertraject dan?

Elk (duurzaam) gedrag begint bij motivatie.

We beginnen daarom met het enthousiasmeren van je medewerkers. We haken in op wat ook zij verlangen van Salesforce en maken het glashelder hoe het platform hun dagelijkse werk zal vergemakkelijken. Zo zien ze het heldere glas niet halfleeg, maar minstens halfvol.

Tijd voor kennisoverdracht.

We spitsen de methodologie, moeilijkheidsgraad, duurtijd en vorm van training toe op elke doelgroep (ook leidinggevenden): van klassikale training tot webinars en e-learning.

Kennis vergaren is één ding. Kennis in de dagelijkse werkrealiteit toepassen…

…dat is nog wat anders. Daarom is Xylos expert in digital coaching. Die gebeurt in groep én individueel, op de fysieke en digitale werkplek. De coach houdt de vinger aan de pols van de organisatie en rapporteert zo over vitale behoeftes aan je Salesforce-projectteam.

De belangrijke rol van leidinggevenden:

De naam zegt het. Zij zijn leiders, en dus de katalysatoren van gedrag in je organisatie, ook bij het gebruik van tools. We bieden hen dan ook handvaten, zoals:

  • inspiratie over het maken van belangrijke afspraken rond het gebruik van de tool;
  • uitbouw van rapportering die beantwoordt aan hun noden;
  • hulp bij het reageren op mogelijke weerstand tegenover de tool.

Stap 3: Verankering van gedrag

Het leertraject zit erop. Klaar om de vruchten te plukken van je Salesforce-investering? Ja! Maar verwaarloos de verdere bloei van je organisatie niet. Verlies medewerkers, die in deze fase dagelijks het beste uit het platform halen, niet uit de gaten.

Maak Salesforce deel van de cultuur. Bij Xylos volgen we klanten daarvoor op met coaching en digitale leeroplossingen op maat.  Denk zeker ook na over hoe je in de toekomst voor het gewenste Salesforce-gebruik zorgt met een onboardingproces voor nieuwkomers.

Op volle kracht met Salesforce en Xylos

Nog niet helemaal zeker hoe je een succesvol Salesforce-leertraject realiseert? Of gebruiken je teams het platform al een hele tijd en vrees je niet meer te kunnen bijsturen?

Bij Xylos weten we van aanpakken. Dat betekent: op maat en met duidelijk meetbare successen.

Wil je meer weten over de Xylos user adoptie aanpak rond Salesforce?  Bel ons op via 02 264 13 20 of laat hier je gegevens na.