Skip to main content

Gedeelde kanalen in Teams maken samenwerking mogelijk met mensen buiten je team. In principe ook met mensen buiten je bedrijf. De kans is echter groot dat in heel wat bedrijven het uitnodigen van externen in een gedeeld kanaal niet mogelijk is, aangezien voor deze kanalen specifieke voorwaarden gelden in het geval van extern delen.

Deze blogpost gaat over gedeelde kanalen in de Teams van je eigen bedrijf. Kanalen delen binnen het bedrijf kan samenwerking een stevig boost geven! We overlopen de stappen die hiervoor nodig zijn.

STAP 1: Een gedeeld kanaal aanmaken

Je moet een teameigenaar zijn om een gedeeld kanaal te kunnen aanmaken.

Kanaal aanmaken

Je bepaalt of het gedeeld kanaal beschikbaar moet zijn voor alle teamleden, hetzij voor slechts enkelen.

Kanaal beschikbaar stellen

Als je wenst dat iedereen in je team toegang heeft tot het gedeeld kanaal, dan is de standaardinstelling correct.

STAP 2: Deel het kanaal met mensen buiten je team

Een “gedeeld” kanaal wordt niet automatisch gedeeld. Het delen gebeurt door de teameigenaar en hij of zij beslist wie er uitgenodigd wordt: andere mensen van het bedrijf die niet lid zijn van het team of zelfs een ander team. Houd er rekening mee dat externen met een zogenaamde ‘guest account’ geen toegang hebben tot gedeelde kanalen, niet als gast van je eigen team en evenmin de gasten van het team dat je uitnodigt!

Sharing is caring !

Sharing is caring

Delen met individuele personen

Je kan je kanaal delen met specifieke teamleden (als je het vinkje in de vorige stap hebt verwijderd) of met mensen buiten je team. Die laatsten krijgen een nieuw team in hun Teams, met slechts één kanaal. Je kan nu beginnen met het delen van gesprekken en bestanden.

Delen met een team

Een gedeeld kanaal toevoegen aan een team waarvan je de eigenaar bent, is eenvoudig. Kies gewoon het team met wie je het kanaal wil delen en… klaar! Beide teams kunnen nu gesprekken voeren en bestanden delen.

Om een kanaal te delen met een team waarvan je geen eigenaar bent, daarvoor zijn een paar extra muisklikken vereist.

Stel dat er een gedeeld kanaal werd aangemaakt in team A. Teameigenaar A moet de naam van de eigenaar van team B invoeren om een uitnodiging te sturen. Zodra teameigenaar B zijn team heeft gekozen, zal teameigenaar A die keuze nog moeten bevestigen, waarna het kanaal verschijnt in team B. Merk op dat in dit geval het gedeeld kanaal wordt toegevoegd aan de lijst van kanalen van team B. Het heeft een ‘link’-pictogram om aan te geven dat het kanaal in feite deel uitmaakt van een ander team.

Gedeeld kanaal

Beide teams kunnen nu gesprekken voeren en bestanden delen.

Wil jij in jouw organisatie dé medewerker zijn die uitblinkt in Teams en andere Microsoft 365 apps?  Schrijf je dan snel in voor de Microsoft 365 Day op donderdag 9 februari 2023. Deze dag verloopt remote via Teams.