Skip to main content

In heel veel rapporten zien we dat er een pagina is die de huidige situatie toont.  Deze huidige situatie kan geïnterpreteerd worden als: vandaag, deze maand, dit jaar.  Daarnaast wordt er dan ook vaak een pagina getoond met de ‘vorige’ situatie (gisteren, vorige maand, vorig jaar, de afgelopen 3 maanden…)

In veel gevallen heeft men op deze pagina één of meerdere slicers toegevoegd en dient men regelmatig manueel deze slicer te wijzigen.  Dat is niet erg efficiënt en kan soms tot verwarring leiden.  De naam en de titel van een pagina kunnen verwijzen naar ‘Huidige situatie’ terwijl de filter anders ingesteld is.

Daarnaast zijn de gegevens verkeerd als men later de visual op een dashboard zal tonen.  De visual op het dashboard maakt immers gebruik van de filter die van toepassing was op het moment dat de visual op het dashboard geplaatst is.

In dit geval is het handig om een relatieve slicer te gebruiken. Deze slicer kan je instellen op zaken als: vandaag, gisteren, deze maand, de laatste 365 dagen, het vorige kalenderjaar…

Hiervoor ga je als volgt tewerk:

  • Gebruik het datumveld van de datumtabel. (Dus zelfs als wil je filteren op het huidige jaar, dan gebruik je nog steeds het datumveld in plaats van het veld dat het jaartal bevat!)
    • Indien elke visual gefilterd moet worden sleep je het datumveld naar de sectie ‘Filters on this page’ in het filterspaneel.
    • Indien je wil dat bepaalde visuals op de pagina toch niet gefilterd worden sleep je het veld op het canvas en kan je via ‘Format’ – ‘Edit interactions’ instellen welke visuals niet dienen gefilterd te worden.

Stel het filter type in op ‘Relative Date’

filter type relative date

Vervolgens bepaal je de gewenste filter.  Om steeds de data van vorige maand te zien kies je voor de optie:  ‘Is in the last 1 calendar months’
Indien je zou kiezen voor ‘months’, dan krijg je eigenlijk de laaste 30 dagen en dus niet de volledige vorige kalendermaand.


Tenslotte kan je de slicer verbergen, zodat niemand de filter kan wijzigen.  Indien je het veld in het filterpaneel hebt toegevoegd kan je deze blokkeren en/of onzichtbaar maken voor de eindgebruiker.

Om het nog duidelijker te maken voor de eindgebruiker kan het handig zijn om ook deze maand te tonen zoals op deze screenshot:

show month relative slicer
Hiervoor dien je een measure te creëren die ‘berekent’ welke maand en welk jaar er getoond wordt. Dus probeer deze measure vrij algemeen te houden aangezien je diezelfde measure ook zou kunnen gebruiken op de pagina waar je de huidige maand zou tonen.

measure month year

Vervolgens kan je een Card visual gebruiken om deze waarde te tonen.  In bovenstaande screenshot heb ik de custom visual ‘Advance Card’ gebruikt omdat deze visual extra opmaakmogelijkheden heeft ten opzicht van de ingebouwde Card visual:

  • Je kan de gegevens links of rechts uitlijnen. Bij de ingebouwde Card visual staan de gegevens altijd centraal
  • Je kan een prefix ingeven.  In bovenstaand geval is dat de tekst ‘Previous month‘

Vond je dit een nuttige Power BI tip? Laat het ons weten via onderstaande comment of deel deze post met jouw netwerk via je sociale media kanalen!

Nog meer tips? Die krijg je op de Xylos Power BI dag van dinsdag 25 oktober 22 (remote via Teams)!