Skip to main content
ExcelOffice

Excel PivotTables en PowerPivot PivotTables: de 4 grootste verschillen

By april 20, 2015juni 3rd, 2022No Comments

Het valt me op dat heel wat van onze klanten de begrippen PivotTable en PowerPivot PivotTable door mekaar hasselen. Dit komt waarschijnlijk omdat het resultaat er exact hetzelfde uitziet. Daarom leek het mij een goed plan om de grootste verschillen tussen beiden even te benoemen. Dan wordt het meteen duidelijk dat je niet zomaar PivotTable zegt tegen een PowerPivot PivotTable J.

Excel PowerPivot PivotTable

1. Data uit verschillende bronnen

In PowerPivot, een ‘uitbreiding’ op Excel, kan de data uit meerdere bronnen komen. Denken we maar aan SQL, tekstbestanden, Access, enzovoort. Dus ook je PivotTables kan je baseren op data uit verschillende bronnen. Een fantastische meerwaarde. Want waar fervente Excelgebruikers vroeger vaak op vastliepen, namelijk dat je enkel analyses kan doen op één tabel, overstijgt PowerPivot deze beperking.

Bij dit punt moet ik weliswaar een kleine nuance maken. Die beperking geldt voor Excel 2010 en de versies ervoor. Vanaf Excel 2013 kan je een PivotTable maken gebaseerd op meerdere tabellen, maar om alle functionaliteiten van PowerPivot te gebruiken dien je wel de – standaard meegeleverde – Add-In te activeren.

2. Aantal rijen

Een Excel tabel is beperkt tot 1.048.576 rijen. Zelfs die barrière doorbreekt PowerPivot. Dankzij PowerPivot kan je voortaan PivotTables maken op basis van gigantische gegevenslijsten.

3. Extra functionaliteiten

PowerPivot kent een hele resem functionaliteiten die men in gewone PivotTables ‘mist’. Zo kun je per veld een standaardbewerking definiëren zodat je in elke PivotTable niet telkens opnieuw ‘Count’ in ‘Sum’ dient te wijzigen. Ook kan je hiërarchieën creëren waardoor je door één veld in de PivotTable te plaatsen onmiddellijk de gegevens per jaar-kwartaal-maand-dag kan zien.

4. Functies

Maar de echte kracht van PowerPivot schuilt in de functies. Ken je reeds veel functies in Excel? Wel, in PowerPivot is er een rist nieuwe functies. Met een combinatie van deze functies maak je in PowerPivot PivotTables berekeningen waar je in een standaard Excel PivotTable enkel kan van dromen.

Ben je dus op zoek naar een PivotTable opleiding voor jezelf of voor één van je medewerkers, hou dan bovenstaande verschillen goed voor ogen. Beginnende Excelgebruikers hebben baat met een opleiding PivotTables in Excel. Ervaren rotten in het Excel-vak zoals financiële medewerkers, doe je beslist een plezier met een PowerPivot opleiding (al dan niet gevolgd door de opleiding PowerPivot functies).

Johan Vermeire is Senior IT Trainer en VBA Consultant bij Xylos.

 

Leave a Reply