Skip to main content

Je gebruikt Excel en je weet ongetwijfeld dat je het $-teken kan gebruiken om een rij of kolom in een formule te blokkeren. In dat geval spreken we van een absoluut adres. Zo kan je een bepaalde berekening over een hele kolom uitvoeren, zonder een constante coëfficiënt te verliezen. Je moet juist het adres van de cel met de berekening blokkeren.

In het voorbeeld hieronder wil ik de verschillende waarden van de steden in de tabel met factor 1,1 vermenigvuldigen. Die factor staat in een vaste cel.

Met de vulgreep kan je de formule op een volledige kolom toepassen. Om factor 1,1 niet te verliezen, moet je cel C3 blokkeren met het $-teken. Zo krijg je “Oplossing 1” op de schermafdruk onderaan. Dat geeft de volgende formule: =B7*$C$3

Excel biedt nog een andere techniek om een cel of een bereik van verschillende cellen te blokkeren: de cel(len) een naam geven. Zo kom je tot “Oplossing 2”:

  • Eerst benoem je de cel die de coëfficiënt bevat (C3 = Factor) en de cellen die de waarden die je wil vermenigvuldigen bevatten (B7:B10 = Waarden).
    • Selecteer de cel(len) en klik vervolgens de naam Factor of Waarden aan in het naamvak.
  • Schrijf vervolgens simpelweg je formule zoals deze: = Waarden*Factor

Gemakkelijk, toch?

 

Leave a Reply