Skip to main content
ExcelOffice

Excel – Het aantal maanden, dagen en jaren berekenen tussen twee datums

By juni 21, 2016juni 3rd, 2022No Comments

Berekeningen met datums kunnen soms al eens complex zijn in Excel. Het kan dan misschien wel heel eenvoudig zijn om het aantal dagen tussen twee datums te berekenen, het wordt snel complexer als je het aantal periodes (maanden, jaren) tussen deze twee datums wil berekenen. Een verborgen functie in Excel is de Datedif functie (te lezen als Date difference; het verschil tussen datums). Deze functie verschijnt niet in de lijst van functies noch bij ‘Help’, terwijl ze dus wel enorm van pas kan komen voor het vergemakkelijken van datumberekeningen.

De syntax is als volgt:

=DATEDIF(date1 ;date2 ; interval) date1 is de eerste datum van de berekeningen, de datum waarmee je van start gaat date2 de laatste datum en dus de datum waarmee je eindigt interval is de periode die je wil berekenen (zie hieronder)

Als interval kan je kiezen uit deze mogelijkheden

• “y” : verschil in jaren (year). • “m” : verschil in maanden (month). • “d” : verschil in dagen (day). • “ym” : verschil in maanden, na aftrek van jaren. • “yd” : verschil in dagen, na aftrek van jaren. • “md” : verschil in dagen, na aftrek van jaren en maanden.

Tip: Om de datum van vandaag weer te geven, gebruik de sneltoets CTRL+; of voor een dynamische datum gebruik dan de functie: =today()

Wil je nog meer tips, dan ben je altijd welkom in één van de Excel-opleidingen in Xylos AntwerpenXylos Brussel of bij jou op kantoor.

 

 

Leave a Reply