Skip to main content

De laatste jaren plan ik voor mezelf een digitale detox tijdens onze jaarlijkse vliegreis. Één keer op het jaar ver weg van huis, van alle stress en dus de ultieme gelegenheid om de batterijen ten volle weer op te laden.

Maar waar ik tot vorig jaar simpelweg geen smartphone of tablet meenam (wat hoe dan ook de beste digitale detox is), slaag ik daar niet meer in. Het is immers ook handig om de vliegtickets via QR-code, app of barcode op de smartphone te zetten. Dus gaat de smartphone nu mee, maar probeer ik toch alle signalen te vermijden die me aan het werk doen denken. Het is immers een bedrijfsgsm, en dus heb ik in feite ook mijn mailbox, agenda en werktelefoon bij de hand.

Hoe begin je eraan?

Je kan natuurlijk een privé-gsm aanschaffen maar voor wie die kost niet wilt maken, komen deze tips die ik zelf heb toegepast vermoedelijk ook van pas:

  1. Pas je voicemail bericht aan : spreek in tot wanneer je in vakantie bent, en bij wie men terecht kan op kantoor
  2. Zet de synchronisatie van je e-mails en agenda uit
  3. Laat je gsm zoveel mogelijk uitstaan. Bij mij ging hij enkel ’s avonds even aan om te communiceren met het thuisfront via Whatsapp en nadien ging hij weer uit

Het lijkt me geen overbodige luxe om minstens één keer per jaar een digitale detox in te lassen. We beseffen te weinig hoe belangrijk ‘rust’ in ons hoofd is en welke negatieve impact onze digitale verleiders kunnen hebben op ons welzijn.

Burn-out preventie op de werkvloer

Vanuit een bedrijfscontext zou het ook slim zijn om medewerkers het hele jaar door beter te laten omgaan met digitale tools. Daarvoor hebben we bij Xylos de workshop ‘in zes stappen naar digitaal welzijn‘ op de agenda gezet. Wens je daarover meer info, dan kan je steeds bij Xylos terecht via xylos@xylos.com of 02 264 13 20.

Ook voor andere opleidingen om de efficiëntie en productiviteit van jou en je medewerkers een boost te geven kan je bij ons terecht.

Bewaren

 

Leave a Reply