Skip to main content

Het ADKAR model als basis van Change Management

Veel bedrijven gaan ervan uit dat wat beknopte communicatie en een paar trainingsmomenten wel zullen volstaan om hun personeel voor te bereiden op nieuwe technologieën. Natuurlijk dragen communicatie en training positief bij aan het doorvoeren van veranderingen. Maar het grote plaatje omvat meer elementen om in rekening te brengen en om echte gedragsverandering door te voeren.

Het ADKAR-model is gebaseerd op de vijf fases die mensen moeten doorlopen om een verandering effectief in hun dagelijkse routine op te nemen:

  • A staat voor Awareness (Bewustzijn): de gebruiker moet begrijpen waarom de verandering noodzakelijk is voor uw organisatie.

“ik begrijp waarom mijn bedrijf migreert naar Microsoft 365”

  • D staat voor Desire (Verlangen): de gebruiker steunt de verandering alleen als hij er persoonlijk voordeel uit kan halen.

“Count on me! Ik wil graag de Microsoft 365 tools gaan gebruiken”

  • K staat voor Knowledge (Kennis): de gebruiker kan pas veranderen als hij weet hoe het veranderingsproces in elkaar zit en de juiste tools krijgt.

“Ik weet hoe de Microsoft 365 tools werken”

  • A staat voor Ability (Vermogen): in plaats van alleen te weten hoe de technologie werkt, moet de gebruiker zijn nieuwe vaardigheden effectief kunnen uitvoeren bij zijn dagelijkse taken.

“Ik weet hoe de Microsoft 365 tools me kunnen helpen om mijn taken efficiënter uit te voeren”

  • R staat voor Reinforcement (Bekrachtiging): een omgeving bouwen die focust op het in stand houden van de verandering nadat deze is doorgevoerd

“Ik deel mijn kennis en blijf alert voor nieuwe mogelijkheden”

Als je je organisatie blijvend wil veranderen en ervoor wilt zorgen dat je collega’s de nieuwe manier van werken volledig omarmen, heb je een people change-aanpak nodig die je gebruikers doorheen deze vijf fases begeleidt.

Wens je meer info over onze change aanpak, gebaseerd op ADKAR?

Contacteer ons