Skip to main content

In veel organisaties worden Power BI rapporten of datasets centraal ontwikkeld. Dat betekent in geval van rapporten dat men streeft naar een standaard opzet.

Power BI behoort tot wat we noemen “Self Service BI”-platformen. Die platformen hebben als doel de doorsnee gebruiker ook de mogelijkheid te bieden zelf rapporten te bouwen die inzicht bieden op specifieke analyses of vragen..  Het spreekt voor zich dat Power BI op vlak van BI een eenvoudige opstap moet bieden. Niet iedereen heeft immers kennis en/of ervaring in BI.

Daarom kan je via Power BI ook rapporten opmaken die reeds bestaande datasets gebruiken. Datasets zijn het fundament van een rapport. Ze bevatten één of meerdere databron(nen) die indien nodig herwerkt zijn voor het gebruik binnen een dataset. Een dataset bevat ook reeds de nodige berekeningen voor de analyses op die gegevens.

Wens je zelf aan de slag te gaan? Surf dan naar https://app.powerbi.com en kies links in het menu voor “Create”. Dat geeft je mogelijkheid om één van de voor jou beschikbare datasets te kiezen en daarmee aan de slag te gaan.

Eens de dataset geselecteerd, krijg je een canvas waar je de verschillende visuals kan toevoegen en configureren op basis van de data elementen beschikbaar in die dataset.

Dat geeft je als gebruiker snel de mogelijkheid om een eigen set van grafieken en tabellen op te stellen zonder dat BI-kennis noodzakelijk is. Een duidelijk voordeel van de Self-Service BI aanpak.

Helaas heeft deze aanpak dan ook wel enkele beperkingen. Als je meerdere databronnen wilt combineren of een extra berekening nodig hebt, dan is deze optie niet valabel en moet je gebruik maken van Power BI Desktop, om van daaruit de nodige stappen te volgen om te connecteren naar data, om een model te bouwen en om berekeningen uit te werken.

Wil je je eigen rapporten bouwen?

Ontdek dan alle opties en analysemogelijkheden beschikbaar in Power BI tijdens onze Power BI opleidingen. Zit je vast bij je rapportering? Dan staan onze Power BI-consultants paraat.

Leave a Reply