Skip to main content

Als Learning Consultant geef ik best wat presentaties. Ik geef je graag mijn tips & tricks mee. Mijn 5 stappen tot een goede PowerPoint-presentatie.

Tip 1: Research

Het eerste wat je moet doen, maakt niet uit welk onderwerp is research! Research en nog eens research. Het is belangrijk dat je eerst helemaal mee bent met het onderwerp.

Tip 2: Structuur

Eenmaal je helemaal up-to-date bent, als je echt alle leerstof kent kan je naar stap 2 gaan. Hier moet je de structuur bepalen. Wat is belangrijk? Wat moeten de mensen weten? Wat wil je vooral vertellen? In welke volgorde moet ik mijn presentatie opbouwen?

Meestal ziet de structuur er als volgt uit:

  1. Je vertelt een introductie over jezelf.
  2. Indien het een kleine groep is kan je best ook eens vragen aan je publiek wie ze zijn en wat hun userlevel is binnen het onderwerp van je presentatie.
  3. Dan moet je bepalen wat er eerst moet komen, welke elementen moet het publiek eerst weten voor je naar een volgende stap kan gaan? Bvb: In Excel kan je moeilijk beginnen met draaitabellen als het publiek nog geen gewone tabellen of lijsten kent.
  4. Eenmaal je alle punten hebt gehad is het best om nog eens een samenvatting van de les te maken: wat heb je allemaal bijgeleerd?
  5. Tot slot het einde: ‘bedankt voor de aandacht, zijn er nog vragen?’

Tip: Om een goede structuur te bepalen kan je best een paar tutorial video’s opzoeken. Goede tutorial video’s hebben een goede structuur dus wees niet bang om verschillende goede elementen van verschillende tutorials samen te voegen tot een goede structuur.

Tip 3: PowerPoint

Eenmaal je de structuur hebt kan je beginnen aan de PowerPoint. PowerPoint is een visualisatie-tool dus probeer veel tekst te vermijden. Werk met illustraties en afbeeldingen, pijltjes…. En werk vooral veel met de shortcut voor print-screens “windows+shift+s”. Met deze shortcut kan je heel makkelijk en snel gedetailleerde presentaties maken. Elke handeling kan je gaan documenteren en vervolgens animeren binnen powerpoint.

Tip: Probeer ‘opvallende’ animaties te vermijden. Je kan ze gebruiken, maar doe dit dan in het midden van je PowerPoint als een ludiek grapje. Of om iets duidelijk te maken, om iets harder in de kijker te zetten.

Tip 4: Presenteren

Eenmaal je de structuur en inhoud van je presentatie hebt bepaald moet je het enkel nog geven. Test en time! Probeer je presentatie eens uit voor een testpubliek. Kijk of je niet teveel tijd overhebt, of juist te veel tijd inneemt. Tijdens het presenteren vooral rustig blijven. Als je even de kluts kwijt bent, begin dan niet te stressen en met “euhm euhm euhm” maar adem diep in en uit. Denk rustig na over waar je was en wat er nog moet verteld worden. En je kan weer verder. Leg intonatie in je tekst, probeer niet alles op eenzelfde toon te verkondingen, maar hou het “leuk en interessant”.

Tip: tijdens het opmaken van je presentatie kan je altijd de tekst die je wilt zeggen als notities bij de slides plaatsen. Zo kan je als  je even de tekst kwijt bent heel snel terugvinden waar je was en wat er nog gezegd moet worden.

Tip 5: Updaten

Indien je je presentatie meerdere keren gaat gebruiken is het misschien beter om deze af en toe bij te sturen. Hou je onderwerp in het oog, als er nieuwigheden of aanpassingen komen vul dit dan bij aan in je presentatie. Wat je ook kan doen is de stijl van je presentatie om de “x” tijd eens aanpassen.

Dit waren mijn 5 tips voor een goede Powerpoint-presentatie! Hopelijk helpt dit jullie in de toekomst.

 

Leave a Reply