Skip to main content

Wanneer je een jaarverslag, handleiding of werkdocument moet opstellen, kan een grondige kennis van de mogelijkheden in Word enorm in je voordeel spelen. Wat denk je ervan om één van onze open Wordopleidingen te volgen? We zien je hier graag komen. Ik geef je alvast de volgende vier tips mee om structuur in je lange Wordbestanden te brengen.

1. Duid koppen aan

Je tekst ziet er geordend en professioneel uit als je titels en subtitels herkenbaar maakt. Daarom duid je best koppen aan. Selecteer de titel en klik in het tabblad Start op Kop 1, 2, 3, enzovoort. De hoofdtitel is Kop 1, subtitel Kop 2 en ga zo maar door. Je kan trouwens volledig zelf de stijl van je koppen instellen.

2. Voeg een inhoudstafel toe

Om je tekststructuur weer te geven en opzoeken gemakkelijker te maken, voeg je een inhoudstafel toe. Brengt je cursor simpelweg naar de plek waar je de lijst wil weergeven, ga naar het tabblad Verwijzingen en druk op Inhoudsopgave.

Word genereert de lijst automatisch op basis van de koppen. Je hoeft trouwens niet te wachten tot je tekst volledig af is om de inhoudstafel aan te maken. Je kan hem op elk moment bijwerken. Klik rechts op de inhoudsopgave en vervolgens op Veld bijwerken (de nummering of de volledige inhoud). Daarna klik je via de inhoudstafel meteen door naar het gewenste hoofdstuk.

3. Plaats kop- en voettekst

Zowel voor paginanummering, auteur, datum als herhaling van de documenttitel, zijn een kop- en voettekst nuttig. Ga naar het tabblad Invoegen en druk op Koptekst of Voettekst. Je krijgt nu verschillende opties voor de lay-out of plaatsing van onder andere de paginanummers.

4. Personaliseer je opsommingstekens

Dat opsommingen de leesbaarheid van een tekst bevorderen, wist je waarschijnlijk al. Daarom kan je in Word verschillende tekens gebruiken om info op te lijsten. Maar wist je dat je die opsommingstekens ook kan personaliseren?

Ga naar de button voor opsommingstekens op het tabblad Start en klik op Nieuwe opsommingstekens definiëren. Nu kies je zelf het symbool, de afbeelding of het lettertype dat je voor de opsomming wil gebruiken. Je ontwerp wordt automatisch opgeslagen zodat je er de volgende keer direct aan kan.

Is een Wordopleiding iets voor jou? Bekijk ons aanbod open opleidingen en schrijf je snel in. 

 

Leave a Reply