Skip to main content
ExcelOffice

18 Excel tips: DAG-8: Blanco cellen opvullen.

By juni 13, 2014juni 3rd, 2022No Comments

Voor de blog van vandaag gaan we zien hoe we in Excel op een vlotte manier blanco cellen kunnen opvullen. Hieronder een illustratie om aan te tonen wat we willen bereiken.

Deze tip gebruikte ik regelmatig in de jaren 90 omdat geïmporteerde tekstbestanden enkel de unieke waardes bevatten om de bestandsgrootte klein te houden. Tegenwoordig komt de vraag naar deze oplossing vaak terug omwille van de opkomst van rapporteringstools.

Wanneer gebruikers een copy van een rapport nemen en het dan in Excel plakken krijgen ze het resultaat dat in bovenstaande figuur wordt geïllustreerd.

Hoe pakken we dit aan?

Selecteer het volledige gebied (niet je hele blad). Je gebied kan je selecteren met CTRL-A.

Druk op F5 (of CTRL-G) (Zie de blog van dag 5) en kies de knop ‘Special’ en maak vervolgens de keuze ‘Blanks’ (lege cellen).

Alle lege cellen in je selectie zijn nu geselecteerd.

Typ ‘=’ en ga met het pijltje van het toetsenbord 1 cel hoger. Gebruik CTRL-ENTER om te eindigen.

Stel dat je typt in cel D3 dan is de formule ‘=D2’. Begin direct te typen zonder eerst een andere actie uit te voeren, anders is je selectie van lege cellen ongedaan gemaakt. (vergeet om met CTRL-ENTER te eindigen).

Alle cellen zullen nu opgevuld zijn met de nodige waarden.

Tip: Gebruik opnieuw CTRL-A zodat je het hele gebied kan kopiëren en gebruik ‘plakken speciaal’. Hierdoor worden in het hele gebied de formules vervangen door hun uitkomst. Dit is efficiënter als je nadien nog dient te filteren of te sorteren.

Morgen: Dag 9: Voortgang weergeven met herhaling van symbolen

 

 

Leave a Reply