Skip to main content
ExcelOffice

18 Excel tips: DAG-6: Formules analyseren.

By juni 10, 2014juni 3rd, 2022No Comments

Eerder zagen we hoe je eenvoudig formules zichtbaar in je werkblad kon zetten. Als tip werd meegegeven waar de hulpmiddelen voor analyse stonden.

Maar je kan ook zelf aan de slag.

Vandaag zien we het gebruik van de functietoets F9.

Enkelen onder jullie zullen deze functietoets wel kennen om het berekenen van een werkboek te forceren. We gaan vandaag echter een andere functionaliteit van deze toets zien. Vooral bij lange en geneste formules kan deze tip een echte topper zijn!

Hiervoor ga ik er even van uit dat je gewoon bent om formules handmatig in te geven.

Kies een cel met een formule (een goede start is een IF formule die je ergens gebruikt hebt) en klik in de formulebalk.

Tracht nu voor elk onderstaand voorbeeld een logisch geheel te selecteren. Dit wil zeggen, 1 enkele cel, een gebiedsverwijzing van cellen, een volledige formule enz… Neem geen tekens mee die niet bij het geheel horen.

Hier is 1 cel geselecteerd. Druk op F9 en je krijgt de inhoud van deze cel direct in formule te zien.

Let op dat je met ESC terugkeert. Als je TAB of ENTER gebruikt zal de waarde als vaste waarde in je formule worden opgenomen. (gebr wuik eventueel CTR-Z om je foute actie ongedaan te maken).

Dit kan je nu herhalen zoals in onderstaande voorbeelden. Let telkens goed op de selectie die je maakt.

 

Indien je een gebied van cellen selecteert (bv-bij een Vlookup referentie) zal Excel alle waarden van dat gebied weergeven. Met ‘{‘ en ‘}’ wordt de start en het einde van een gebied aangegeven. De rijen en kolommen worden met ‘;’ voor rijen en met ‘\’ voor kolommen verduidelijkt. Deze tekens kunnen wijzigen naargelang de landinstelling van de gebruiker.

Zal volgend resultaat opleveren

 

Morgen: Dag 7: Manueel ingeven van formules

 

 

Leave a Reply