Skip to main content
ExcelOffice

18 Excel tips: DAG-3: Een mooie interface in Excel voor eindgebruikers

By juni 4, 2014juni 3rd, 2022No Comments

Regelmatig krijgen wij de vraag om applicaties te ontwikkelen in Excel. Vaak heeft de klant daarvoor een bepaalde interface in gedachten. De ene klant wil liever knoppen, dropdowns, … , de andere klant wil liever het lint (Ribbon) gebruiken.

Wat ook vaak terug komt is de vraag om de applicatie niet op Excel te laten lijken. Men verkiest eerder een algemene ‘look & feel’.

Vandaag zal de blogpost enkele eenvoudige ingrepen tonen om het beeld van een Excel werkblad te verfraaien.

Ter illustratie geef ik een standaardweergave van een voorbeeldbestand weer. Let vooral op de aanwezigheid van het lint, de formulebalk, de kolom- en rijkoppen, de rasterlijnen, sheet-tabs, …

Om te starten gebruiken we dezelfde techniek als degene die ik gisteren in mijn 2de Excel tip heb besproken. Daar heb ik jullie laten zien hoe je onnodige rijen kon selecteren en verwijderen (CRTL-SHIFT-pijltje naar beneden). Vandaag gaan we ze niet verwijderen maar verbergen. Diezelfde techniek passen we ook op de kolommen toe.

Selecteer de eerste kolom die je niet meer nodig hebt. Druk op CTRL-SHIFT-pijltje naar rechts. Alle kolommen tot het einde van je Excel blad zijn nu geselecteerd. Gebruik de rechtermuisknop en kies ‘verbergen’ (hide). Door de witte achtergrond van Excel 2013 heeft dit iets minder effect dan bij de vroegere versies waar de overbodige achtergrond grijs kleurde.

Je resultaat ziet er nu als volgt uit.

Nadien kan je via het lint ‘Beeld ‘ (Ribbon – View) nog opteren om de kolom- en rijkoppen, de gridlines, en eventueel de formule balk te verbergen.

Hierdoor is je weergave helemaal geoptimaliseerd en krijg je het volgende effect.

 

Tip: Dubbelklik op eender welke tab-naam van het lint (Ribbon). Hierdoor zal het lint steeds verborgen blijven maar wel zichtbaar worden als je het aanklikt. Door opnieuw te dubbelklikken zal het lint weer continu zichtbaar blijven.

 

Tip: Onder aan je werkboek staan de sheet-tabs en de horizontale schuifbalk. De schuifbalk kan je zelf verbreden of versmallen.

Sleep hem helemaal naar links en je eindgebruiker ziet de gebruikte tabbladen niet meer staan. Leg eventueel hyperlinks aan om van het ene naar het andere blad te springen.

Dit geeft als resultaat :

 

Morgen: Dag 4: Uitvullen van gegevens (een kalender maken)

 

 

Leave a Reply