Skip to main content
ExcelOffice

18 Excel tips: DAG-2: Overbodige rijen en kolommen verwijderen.

By juni 3, 2014juni 3rd, 2022No Comments

Vandaag geef ik een zeer eenvoudige maar interessante tip voor gebruikers die regelmatig grote blokken data invoegen en verwijderen in Excel.

We gaan even uit van een bestand met 10.000 rijen data.

Wanneer je naar de verticale schuifbalk kijkt voor dat bestand zal het blokje in de schuifbalk veel kleiner zijn dan bij een Excel bestand dat maar 100 rijen data bevat. Het blokje geeft dus al een indicatie van de lengte van de lijst.

Een actie die vaak wordt toegepast door gebruikers van lange lijsten is het verslepen van het blokje naar het einde van de schuifbalk (plaats de muisaanwijzer op het blokje en sleep in 1 keer tot aan het einde van de schuifbalk). Hierdoor kom je automatisch op het einde van de lijst terecht.

Maar wanneer je vaak data dient toe te voegen of te wissen zal de verhouding van het blokje t.o.v. de lijst niet meer kloppen. Zo kan je duizenden lijnen voorbij het einde van je lijst uitkomen. Een klein ongemak waar een eenvoudige oplossing voor bestaat.

Klik met de muisaanwijzer op het nummer van de eerste rij net onder je lijst met gegevens. De hele rij is nu geselecteerd. Deze en alle volgende rijen heb je dus niet meer nodig.

Houd nu ‘CTRL-SHIFT-pijltje naar onder’ ingedrukt. Alle rijen vanaf de geselecteerde tot de laatste rij in Excel zijn nu geselecteerd. Gebruik de rechtermuisknop en kies voor ‘rijen verwijderen’. Sla je document direct op! Enkel na het opslaan van je document wordt duidelijk dat Excel je lijst weer correct interpreteert. Het blokje in de schuifbalk heeft weer de juiste dimensie.

Tip: sla regelmatig je document op door gebruik te maken van de toetsencombinatie CTRL-S.

Morgen: Dag 3: Een mooie interface voor eindgebruikers

 

 

Leave a Reply