Skip to main content
ExcelOffice

18 Excel tips: DAG-18: Paswoorden zelf verwijderen (mag dat wel ?)

By juni 27, 2014juni 3rd, 2022No Comments

Vandaag is de laatste blog van de reeks ’18 dagen Excel tips’ die ik jullie in de maand juni heb voorgesteld. Maar we sluiten af in stijl.

 

Iedereen heeft wel eens een beveiligde Excel file met een paswoord op het werkboek of op één van de werkbladen.

Ik ga in deze blog niet de Amerikaanse toer op en jullie een les geven in ‘ethics’. Iedereen kent het verschil tussen een persoonlijke- en een bedrijf-kritische file.

Een paswoord geven in Excel is niet meer dan een buffer tussen het bestand en de eindgebruiker. Het gaat hier niet over paswoorden die door security-software over het bestand geplaatst worden en het bestand moet beschermen tegen niet geautoriseerde gebruikers.

Om het paswoord uit een Excel bestand te halen heb je niet meer nodig dan de verkenner van je pc, het programma Notepad, en een (un)zip-programma. Dat had je niet verwacht he!

Maak eerst even een Excel bestand aan en plaats een paswoord op 1 van de werkbladen. (Kies de ribbon ‘Review’ en ‘Protect Sheet’). Het paswoord zelf doet er niet toe. Alhoewel we het kunnen verwijderen, zullen we het later toch niet kunnen achterhalen. In het voorbeeld heb ik een paswoord geplaatst op Worksheet2.

Sla het bestand op.

Open de verkenner en zorg dat de verkenner de bestandsextensie van de bestanden laat zien. Deze optie aan of uit zetten zit in elke Windows versie wel ergens anders, dus raadpleeg even Google als je niet weet waar je dat dient te doen. Tip: Op dezelfde plaats waar je ook je verborgen bestanden (on)zichtbaar maakt.

Wijzig de naam van het bestand door enkel de extensie XLSX te wijzigen in ZIP.

 

Je icoon verandert nu in een ZIP icoontje.

Tip: Kijk nog eens naar Blog1 over de bestandformaten van Excel.

 

Open het zip bestand en daal af in de volgende folders:

 

In dit voorbeeld hebben we zo dadelijk ‘Sheet2.XML’ nodig. Indien er een paswoord op het werkboek zou staan, kan je in foto2 het bestand ‘Workbook.xml’ gebruiken.

Er zijn nu 2 dingen waar we rekening mee moeten houden.

Het eerste punt is dat je geen aanpassingen kan opslaan in het ZIP bestand zelf. We zullen dus het XML bestand uit de ZIP moeten slepen, naar het bureaublad bijvoorbeeld. Als het straks klaar is slepen we het terug.

Het tweede punt is dat op mijn computer XML bestanden geopend worden met Internet Explorer. En dat is geen editor. Ik zal het bestand dus moeten openen in een specifieke editor. Dat kan Notepad, Word, of eender welke andere tekstverwerker zijn. Zelf gebruik ik ‘NotePad++’. Een freeware die zeer populair is een de meeste programmeertalen herkent. Hierdoor kan het de programma de structuur van de taal nabootsen, wat het lezen en aanpassen vereenvoudigt.

Open het gekopieerde Sheet2.XML (gebruik de rechtermuisknop als je zelf het programma wil kiezen).

Kies ‘Open With’ of ‘Edit with Notepad++’.

In de Editor dien je op zoek te gaan naar de XML tag die start met ‘<sheetProtection ‘ en selecteer je de hele tekst tot aan het symbool dat deze tag sluit ‘/>’ (in de screenshot is dit de paarse aanduiding).

 

Verwijder de hele tekst van de SheetProtection tag. Let op dat je hier geen fout maakt, want anders wordt je Excel bestand corrupt. That’s the risk !

Je Xml ziet er nu als volgt uit.

Sla het bestand op en sleep het terug naar de juiste plaats in het ZIP bestand.

Sluit het ZIP bestand. Hernoem het bestand opnieuw zoals je in het begin van de blog gedaan hebt. Deze keer wijzig je de extensie ZIP terug in XLSX.

En nu even testen of je weer kan typen in je voorheen beschermde blad J.

Morgen: ? Morgen begint het verlof. Geniet ervan!

En wie weet, tot binnenkort in een opleiding of bij jouw op de firma om samen een prachtige Excel oplossing uit te werken.

 

 

Leave a Reply