Skip to main content
ExcelOffice

18 Excel tips: DAG-16: Een kruistabel als vlakke lijst weergeven.

By juni 24, 2014juni 3rd, 2022No Comments

In de blog van vandaag gaan we een soort omgekeerde techniek gebruiken, noem het gerust ‘reverse engineering’ J, om van een kruistabel opnieuw een vlakke tabel te maken. Als voorbeeld gebruik ik even de korte lijst van landen en verkopers uit een van de vorige blogs.

Dit voorbeeld is typisch een samenvatting van gegevens die worden weergegeven in de vorm van een kruistabel. Zo’n tabel heb je misschien net ontvangen van een collega of je hebt zelf een copy gemaakt uit een reporting tool, die alles reeds netjes heeft samengevat. In Excel kan je allerlei berekeningen opzetten, maar je kan de lijst ook eerst terug in een vlakke vorm beschikbaar stellen. Dit zou betekenen dat je terug over een verticale tabel beschikt en opnieuw verder kan met je geliefde draaitabel functionaliteit.

In onderstaand voorbeeld heb ik vanuit de kruistabel links een vlakke tabel rechts gegenereerd.

Deze tabel heb je nog van de vorige oefening of je maakt een nieuwe.

Voor we van start gaan hebben we de oude PivotTable wizard nodig. Helaas staat deze niet meer standaard in Excel. We gaan hem toevoegen aan de ‘Quick Access’ bar. Kies File-Options-Customize Ribbon en zoek naar de knop van deze wizard. Voeg hem toe aan de werkbalk ‘Snelle toegang’ (Quick Access Toolbar).

De knop is nu beschikbaar in de werkbalk ‘Snelle toegang’.

Klik op de knop van de Wizard. Wie had gedacht dat je dit scherm nog ooit zou terugzien ? J

Kies voor optie 3 ‘Multiple consolidation ranges’ en klik op ‘Next’.

Kies in stap 2a van de wizard voor optie 2 ‘I will create the page fields’.

In stap 2b voeg je de range toe aan de lijst van alle ranges. Hierna mag je gewoon weer op ‘Next’ klikken. Voor dit voorbeeld hebben we de andere opties in het scherm niet nodig.

Nu dienen we enkel nog aan te geven waar de draaitabel mag geplaatst worden.

Kies zelf even wat je het best uitkomt en bevestig met ‘Finish’.

Het resultaat is een nieuwe draaitabel die er net hetzelfde uitziet als de matrix waarmee je begonnen bent.

Maar waarom al die moeite dan? Misschien ben je wel vertrouwd met dubbelklikken op een waarde in een draaitabel? Deze techniek levert een nieuw werkblad op met een lijst van alle lijnen die Excel heeft gebruikt om tot de aangeklikte waarde te komen (een snelle manier om een filter van een grote lijst te maken).

Wij gaan dubbelklikken op het algemeen totaal rechts onderaan. Excel genereert nu een vlakke lijst met alle waarden uit deze Matrix.

 

Morgen: Dag 17: Foto’s/logo’s opzoeken met formules.

 

 

Leave a Reply