Datums in Excel, een onderwerp dat vaak terugkomt. Bij het uitrekenen van betalingstermijnen, bij de opmaak in een Amerikaans formaat, bij het verkeerd als tekst importeren vanuit SAP,…. De vragen rond datums zijn eindeloos.
Uiteindelijk zoeken we steeds naar de juiste weergave voor datums die iedereen binnen de organisatie op een correcte manier kan interpreteren. Maar wat als de leestaal, bv voor dagen en maanden, daar ook bijhoort.
Vandaag gaan we het niet hebben over de details rond opmaak of over de berekeningen met datums. Dat laat ik even achter me voor één van onze opleidingen. Maar onthoud heel goed dat datums eigenlijk getallen zijn die door de toegepaste opmaak in Excel zich als datums gaan gedragen.
Zo kan je een datum in Excel, bv 17-06-2014, ook weergeven als ‘Dinsdag 17 juni 2014’ of heel eenvoudig als ‘Di’. Daarvoor ga je naar de cel-instellingen (format cells) en kies je een bestaande datumopmaak of maak je een eigen datumformaat aan via ‘Custom’ (aangepast).
In deze blog laat ik je zien hoe je hetzelfde effect kan bekomen door gebruik te maken van de TEXT functie. Deze functie kan een getal omzetten naar het formaat dat je opgeeft.
Plaats in cel A1 een datum (Tip: Gebruik CTRL ; voor de huidige datum).
Zet in cel A2 de functie ‘TEXT ( A1 ; “dddd dd mmmm jjjj”). Opgelet met deze karakters, ze zijn namelijk afhankelijk van de land-instelling. De ‘j’ kan bv ook een ‘y’ zijn.
Het resultaat van deze functie is hetzelfde als in het bovenstaand voorbeeld. Het belangrijkste verschil is dat deze datum nu als tekst wordt geïnterpreteerd. Een zeer goed voorbeeld voor het gebruik hiervan is wanneer je een datum nodig hebt in een titel die met andere tekst is aangevuld.
Wanneer je als titel de tekst’ Het is vandaag dinsdag 17 juni 2014′ wil bekomen, kan je dat doen door de vaste tekst aan de datum te kleven. Een gewone verwijzing naar de cel met de datum zal dan niet het gewenste resultaat geven. Zet in cel A3 de formule =”Het is vandaag ” & A1. Het resultaat is “Het is vandaag 41807” Excel gebruikt immers de werkelijke getalwaarde van A1.
Dit kan je opvangen door de formule te wijzigen naar: ‘ = “Het is vandaag ” & Text( A1; “dddd dd mmmm jjjj”)
Het resultaat is nu : “Het is vandaag dinsdag 17 juni 2014″
Zeer mooi, maar stel, je rapport dient voor de collega’s in Parijs of Londen. Je kan de tekst aanpassen naar Engels, maar wat met de datum zelf ? Standaard zal die zich aanpassen naar de instelling van de PC van je collega in het buitenland. Maar hebben alle collega’s in Londen een Engelse landinstelling?
In de opmaak van de cel , en dus ook in de functie die je net hebt geleerd, kan je een taalcode meegeven.
Om de tekst in het Engels te krijgen wijzig je de formule als volgt:
‘=”Today it’s ” & TEXT(A1; “[$-409] dddd dd mmmm jjjj”)
Ik laat je natuurlijk niet aan je lot over als we het over de andere talen gaan hebben. Zelf ben ik ook niet zo een polyglot.
Op deze pagina krijg je een mooie overzicht van de verschillende landcodes.
http://excel.tips.net/T003299_Specifying_a_Language_for_the_TEXT_Function.html
Morgen: Dag 13: Namen toekennen aan cellen.
Opgelet: vanaf morgen schakelen we een niveautje hoger. De laatste 6 tips zullen wat ervaring van je verwachten!